Design Walk 2008
3/2/2008
Παρασκευή 26 με Κυριακή 28 Ιανουαρίου του 2007. Τα σοκάκια του Ψυρρή είναι ως συνήθως κατάμεστα, αυτή τη φορά (και) για έναν διαφορετικό λόγο. Τα δημιουργικά γραφεία στην ευρύτερη περιοχή του αθηναϊκού downtown, άνοιξαν τις πόρτες τους για μια διαφορετική έκθεση, το Design Walk. Έναν ασυνήθιστο περίπατο, μια βόλτα στο κέντρο που αποσαφήνισε για τους Αθηναίους το χρησμό του design κι εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο όμορφα αστικά πανηγύρια της χρονιάς. Και κυρίως υποδέχθηκε πάνω από 1500 άτομα με σχεδιαστικές ανησυχίες.

Η αισθητική παρέμβαση συνεχίζεται και φέτος. Παρασκευή 1 με Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008. Η επιστροφή του Design Walk έγινε στον ίδιο «τόπο του σχεδιαστικού εγκλήματος». Στα δημιουργικά γραφεία της γειτονιάς του Ψυρρή, τα γραφεία ήταν φιλόξενα και πάλι με ξεχωριστές εκθέσεις κι ένα ενιαίο κόνσεπτ. Τη συνεργασία.
3 in a box • Stylo Design, UK
2 πανοράματα
More or Less
Μία έκθεση για το graphic design, το νόημα και την ουσιαστική του θέση σε σχέση με τις τέχνες, που έχει σκοπό να οδηγήσει το κοινό σε καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών, με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία. Η αποκλειστική χρήση γραμμάτων (typography) δημιουργεί μία αλυσιδωτή απεικόνιση από αποφθέγματα, κείμενα και οπτικά τεχνάσματα που καλύπτουν διάφορες πτυχές της γραφιστικής.
Bend • DesignPark • NoLogo
1 πανόραμα
B station presents DISIN4ORM
To Design Park, οι Μπλακ Εν Ντέκερ και οι Νo Logo ασχολούνται τόσο με τη γραφιστική όσο και με οπτικοακουστικά projects. Κατά
τη διάρκεια του Design Walk συγκεντρώνουν όλες αυτές τις δραστηριότητες κι έπειτα τις συνδυάζουν μέσα απο διαφορετικές φόρμες.
Tα στοιχεία που προκύπτουν παρουσιάζονται στο B Station που αποτελεί τον σταθμό εκπομπής και για τις τρεις μονάδες που συμμετέχουν.
Bios • Belio, ESP • Raster-Noton, GER
2 πανοράματα
Η έκθεση αποτελείται από δύο projects.

B2B
Σε συνεργασία με την ομάδα Belio διοργανώθηκε ένα μίνι φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με οπτικοακουστικές δράσεις και στήθηκε ένα περιοδικό ειδικά για το Design Walk. Με παράλληλη ανοιχτή συζήτηση και γενική παρουσίαση των κοινών δραστηριοτήτων που μοιράζονται τα δύο σχεδιαστικά teams.

11 years Raster-Noton
11 σχεδιαστές συνεργάζονται και δημιουργούν 11 αφίσες για τα 11 χρόνια παρουσίας του γερμανικού label ηλεκτρονικής μουσικής Raster-Noton.

Το φεστιβάλ έγινε βραδινές ώρες μετά το κλείσιμο των εκθέσεων.
The Design Shop • Xavier Antin, FR
2 πανοράματα
Human Condition
“Η εμπειρία του να ζεις” παρουσιάστηκε μέσα από μια μη γραμμική, γραφιστική εγκατάσταση που ενεργοποιεί τη συμμετοχή του επισκέπτη, δίνοντάς του στοιχεία και καλώντας τον να τα συνθέσει. Η εγκατάσταση ασχολείται με βασικά ζητήματα που καθορίζουν την ταυτότητα ενός ατόμου όπως τη φιλία, τη συντροφικότητα, τη σεξουαλικότητα αλλά και τη ματαιοδοξία, την αμφιβολία και την ανασφάλεια. 
G • Company, UK
2 πανοράματα
Cog
Τα δόντια των γραναζιών μπορούν να είναι είτε παράλληλα, είτε κεκλιμένα πρός τον άξονα τους, είτε να σχηματίζουν μεταξύ τους γωνία. Τα παράλληλα τοποθετημένα γρανάζια μπορούν να είναι σε επαφή είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά (δηλαδή το ένα μέσα στο άλλο), ενώ η κεκλιμένη οδόντωση μπορεί να είναι είτε απλή είτε διπλή. Εξασφαλίζουν μεγάλη ασφάλεια λειτουργίας, ακριβή σχέση μετάδοσης, δυνατότητα υπερφόρτωσης, μεγάλη διάρκεια ζωής και μεγάλο βαθμό απόλαυσης.
Mnp • Ed Gill, UK
1 πανόραμα
Filmworks
Προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους του Ed Gill («Skeleton Artist»), ενός καλλιτέχνη που συνδυάζει film, illustration και performance. Συνοδεύονται από τέσσερις αφίσες, οι οποίες σχεδιάστηκαν από κοινού και μοιράστηκαν δωρεάν στους επισκέπτες.

«Crooked Cop», «Ikebana Baby», «Bubble trouble», «Skeleton Αrtist»
Mums Design • Μαρία Αλιπράντη, GR
2 πανοράματα
«Σ' έπιασα στα πράσα»
Μικρές κλεμμένες στιγμές από την καθημερινότητα στην κουζίνα.
Το τραπέζι στρώνεται και οι designers προσκαλούν τον επισκέπτη σε γεύσεις καθημερινές και οικείες. Οι πολλαπλοί τρόποι πρόσληψης της έννοιας του φαγητού, η εικονογραφία που αναπτύσσεται γύρω από τη μαγειρική, καθώς και οι λεκτικές φόρμες στις οποίες αποκρυσταλλώνεται η στενή σχέση του ανθρώπου και της τροφής του, είναι ορισμένα από τα πιάτα του μενού. Με τη συνεισφορά της Μαρίας Αλιπράντη, graphic designer που ασχολείται με την οπτική επικοινωνία μηνυμάτων που γεννιούνται μέσα - ή γύρω - από μία κουζίνα.
Οξύ • Eggandspoon, GR
1 πανόραμα
Recto Verso
Όλα ξεκινούν από τον κρίκο μιας αλυσίδας, ο οποίος αρχίζει να έχει νόημα μόνο όταν συνδέεται με τον μπροστά και τον πίσω του με μια σχέση εξάρτησης. Aυτή η σχέση ερευνάται με μεικτή τεχνοτροπία (φωτογραφία, κολάζ, τυπογραφία, graphics) και μετουσιώνεται σε ένα βιβλίο χωρίς αρχή, μέση και τέλος και, επομένως, χωρίς εξώφυλλο και οπισθόφυλλο. Στο οποίο, η κάθε σελίδα έχει το recto verso της, την «άλλη» της μεριά, μία όψη που ενώ είναι τελείως εξαρτημένη από την πίσω της, διατηρεί την μοναδικότητα και την δύναμή της.
Π6 • Human Empire, GER
1 πανόραμα
I am from Athens
Aθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Είναι μια πόλη αντιφατική, ανατολιτικοδυτική, ζωντανή, σκληρή, ανθρώπινη που διαμορφώνεται τώρα, εξελίσσεται, βελτιώνεται, προχωρά. Μέσω του graphic design και του illustration αναδεικνύεται μια διαφορετική αισθητική που υπάρχει, έστω κρυμμένη, στην πόλη. Αν την αγαπήσεις θα ακολουθήσουν μετά και οι άλλοι...
Poor Designers • Δημήτρης Αρβανίτης, GR
2 πανοράματα
Κοινωνία και Υποκρισία
Οι Poor Designers συνεργάζονται με τον πρωτοπόρο της ελληνικής γραφιστικής Δημήτρη Αρβανίτη. Το θέμα που σχολίασαν εικαστικά και δημιουργικά ήταν η Κοινωνία και η Υποκρισία.
Sereal Designers • Walm, GR
2 πανοραματα
The Amazing Humanoid Circus
Oι Sereal Designers και οι σχεδιαστές μόδας WALM στήνουν ένα εικονογραφικό παιχνίδι με αφετηρία τις φόρμες που προκύπτουν από την αντίστιξη του ανθρώπινου σώματος με τον περιβάλλοντα χώρο. Φόρμες που αναδημιουργούνται και προεκτείνονται στις 3 διαστάσεις, αλλοιώνοντας την αίσθηση του πραγματικού. Οι δύο ομάδες παντρεύουν το graphic με το fashion σ’ ένα μεταβαλλόμενο project που στόχο έχει να δώσει μορφή και υφή στο (μη) υπαρκτό.
The Switch Design Agency • Fabio Novembre, IT
2 πανοράματα
XXΨ
H σχεδιαστική ομάδα the Switch design Agency, μετακόμισε πρόσφατα από τον 2ο στον 3ο όροφο του κτιρίου της οδού Σαχτούρη 3. Το studio του 2ου, χώρος εργασίας της ομάδας τα τρία προηγούμενα χρόνια, αντιμετωπίζεται σαν μια ευκαιρία για να εξερευνηθούν οι πιθανές χρήσεις ενός «κενού» χώρου μέσα στο δεδομένο αστικό περιβάλλον της γειτονιάς του Ψυρρή. Η ομάδα the Switch εμπνέεται από το έργο και τη φιλοσοφία του Ιταλού σχεδιαστή Fabio Novembre, παρουσιάζει προτάσεις για τη δημιουργία ΧΧΨ (χρήσιμους χώρους στου Ψυρρή) και καλεί τους επισκέπτες να οραματιστούν νέες λύσεις δημιουργίας XXΨ, μέσα από μια διαδραστική διαδικασία.
Typical Mutations • Makebelieve, GR
2 πανοράματα
C.S.I. Psyrri
Οι Typical Mutations και οι makebelieve σας καλούν ως ερευνητές στη σκηνή ενός εγκλήματος. Χρησιμοποιώντας και συνθέτοντας τεχνολογικές καινοτομίες όπως η «μικτή» & «επαυξημένη» πραγματικότητα (mixed & augmented reality installations) και άλλες απεικονιστικές τεχνικές, μαζί με τα παραδοσιακά εφόδια της σκέψης και την παρατηρητικότητα. Ο ερευνητής - εσύ - πρέπει να φιλτράρει το σύνολο μέσα από το ένστικτο και την κρίση του και να ιεραρχήσει στοιχεία και κίνητρα προκειμένου να καταλήξει στην αλήθεια. Η οποία όμως δεν είναι άσπρη ή μαύρη. Γιατί μεσολαβούν ο παράγοντας της ανθρώπινης παρέμβασης και οι συνέπειες του ανθρώπινου πάθους.
We Design • Nobek Zeistein, USA
1 πανόραμα
Nobek Zeistein: τέρμα η κοροϊδία
Ο Nobek Zeistein, Αμερικανός καλλιτέχνης/designer/φιλόσοφος, Γερμανό-Πολωνικής καταγωγής, ζει και εργάζεται ερμητικά στο Springfield της Μοντάνα στις ΗΠΑ. Μετά από μία 12χρονη πορεία σιγής θα παρουσιάσει επιλεγμένα δείγματα της πρόσφατης δουλειάς του. Ο Zeistein πραγματεύεται τις αλλεπάλληλες απεξαρτήσεις της εικαστικής συνοχής μέσα στο πλαίσιο του εγώ και του είναι. Η γραφή, η κίνηση, η χρηστικότητα επισκιάζονται και αποσυντίθενται από ανομοιογενείς φορείς με στόχο να αναδιαμορφώνουν συνεχώς τη σφαίρα του φανταστικού και του μη υπαρκτού. Ο τόπος και ο χρόνος επαναπροσδιορίζονται και μεταλλάσσονται εκ νέου. Επιρροές που έχουν αντληθεί με συνέπεια από τον ντανταϊσμό καθώς και τον φιλοσοφικό φαινομενισμό, επαναφέρονται στα 26 γράμματα της λατινικής αλφάβητου. Χρησιμοποιώντας διακεκριμένα σημεία φυγής, τόσο του γραμμικού όσο και του φιλελεύθερου σχεδιασμού, ο Zeistein επιφέρει νέες διαστάσεις στην υπαρξιακή και κοινωνιολογική αλήθεια.